Морската гара в Бургас се напълни с украински бежанци

БЧК призова бизнеса да съдейства с хранителни продукти
14 мар 2022 19:57, Анисия Иванова
53

Започна работа кризисният център в Морската гара в Бургас. Той ще работи от понеделник до петък.

На място има доброволци от БЧК в Бургас и екипи на Инспектората по образованието, на Регионалната дирекция по заетостта. Те ще дават информация за възможностите за работа и образование у нас на украинците, получили хуманитарен статут.

От рано сутринта на опашката се наредиха украински бежанци, които са подслонени в хотели и частни квартири по морето. Анна от Одеса е дошла с 4-годишната си дъщеря Даша.

"Търся за едното дете детска градина, за другото - училище. Ние заминахме, когато започнаха да стрелят, защото при нас няма бомбоубежище. Много се изплаших за децата", разказа Анна.

Руслан е в кризисния център, за да си търси работа.

"Интересувам се какви документи са ми нужни, за да започна работа. Аз съм дипломиран фризьор, имах свое ателие в Украйна", уточни мъжът.

От Агенцията по заетостта обясниха, че всички бежанци, които имат статут за временна закрила, имат достъп до пазара на труда у нас. Могат да работят и като сезонни работници до 90 дни в сферата на хотелиерството ресторантьорството.

"Имаме създадени мобилни екипи. Предстои след като получим информация къде са ситуирани големи общности от тези хора - в хотели, в центрове, да ги посетим на място, за да ми разясним какви са техните права", разясни директорът на Агенцията по заетостта в Бургас Пенка Кирилова.

Майки с малки деца бяха дошли от Слънчев бряг, за да търсят дрехи и обувки за децата си.

"В момента има нужда от храна. Затова се обръщаме към всички корпоративни дарители да ни даряват храни. Има нужда от подкрепата на фирми, които желаят да дарят основни хранителни продукти на големи групи, приютени от хотелиери и частни лица", призова директорът на БЧК- Бургас, Виолета Радева.

"Най-голяма нужда има от място за живеене - по-евтино или без пари. Защото някои хора нямат нищо, дойдоха с валута на Украйна, гривни, които никъде не приемат. Реално имат пари, но с тях не могат нищо да си купят", каза Александра Далдих, която е доброволка от Украйна.

Оказва се, че представители на служба "Миграция" в кризисния център ще има само два пъти седмично. Това ще забави процедурата по получаване на статут на бежанците, а от там - намирането на работа и училище за децата.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
6
 
17
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Явно всеки българин трябва да емигрира за да му намерят работа и на него и да види и той живот
41
6
 
24
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Тези хора не съм против тях, но е много грозно вчера дойдоха и днес вече им намериха работа, а има между 1 и 2 милиона трайно безработни българи през целия им живот търсещи си работа и няма кой да ги наеме няма как трябва да се емигрира, още повече, че повечето от тези хора са богати а не са като българите безработни,пенсионери,клошари и тук таме някой работещ за минимална заплата или максимум 1000 лв
40
2
 
18
 
! Отговори
Борисчо преди 2 години
И аз като Даша търся място в детска градина *** дъщеря ми... Но уви... Много бързо ще осъзнаят, че сме Еврпейска държава само по документи
39
4
 
18
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Не мога да не се съглася с мнението, че когато си бежанец се съобразяваш с условията предоставени от домакина. Има много свободно място в северозапада. Не е Слънчев бряг, но това е възможност за тези райони да живнат малко, а и бежанците (по-скоро ние) ще имат по-малко разходи.
38
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не можеш да унищожиш народ, който завижда на бягащи от война. Такъв народ е вече унищожен.
37
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бежанци ли са или дезертьори?
36
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро Путин ще освободи и балгарите от НАТО Тогава ще ви видя с оръжие или с цветя ще ги посрещнете.В тая даржава жив българин няма са остане или бежанец или в гроба. Така както са тръгнали нещата тъй изглежда ще е края ни
35
27
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българина все е недоволен вес е най знаещ все е алчен и завистлив..... Като прочетеш коментарите виждаш що за стока е това племе. Не са далеч времената когато ще тарсите подслон по чужди земи, но тогава друга песен ще пеете жалки комунисти
34
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия официално се е обърнала към Полша да не изпраща повече бежанци!Тука ще стане още по-напечено. Къде ще ги настаняват хората въобще не е ясно! Като се има предвид, че у нас всеки 5-ти човек е под границата на бедност, как ще изхранваме тези хора хич не мога да се сетя!
33
22
 
9
 
! Отговори
Аишето преди 2 години
До ЕвроатлантикЕ все чуждата паница гледате. Тия пари ги дава ЕС и не на бежанците а на хотелиерите. Издръжката на затворниците също е 1200лв. Народа вместо да бачка да изкарва пари се чуди да скатае. Мимин Колю станал на 40 год, *** хваща работа не хваща....
32
5
 
28
 
! Отговори
Кой дофтасва преди 2 години
Дофтасва номенклатурата на режима. Ядове ще берете с тия наглеци.
31
13
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уж украинците са бедни бежанци,ама май не са нито бедни,нито бежанци.Тук са със скъпи и недостижими за нашите стандарти,джипове и автомобили.Ако това е бежанец,ми се приисква да съм такъв.Бежанеца бяга с една раница багаж,моли за храна и подслон,а тези май всичко си имат
30
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали и това не е Продължаваме Подмяната , няма лошо да се помага ама чак пък такова раздаване
29
13
 
56
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
1200 лв на калпак+ безплатни нощувки в хотел.А българина да работи за минимална заплата и да си плаща тока.
28
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В този репортаж българите изглеждат много по-стресирани от бежанците.... Това казва много. Бежанците е хубаво да се замислят искат ли да останат и да отглеждат децата си тук.
27
6
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледах я тази опашка по една телевизия. Най-отпред пред камерата турнали жена с дете на ръце, а зад гърба й 10-12 мъже, само мъже, без жени и деца.
26
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руслан е в кризисния център, за да си търси работа."Интересувам се какви документи са ми нужни, за да започна работа. Аз съм дипломиран фризьор, имах свое ателие в Украйна", уточни мъжът.Работа в БГ няма , само фалшиви обяви . Успех иначе
25
13
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отново като гледам лицата им не виждам емоции като тревога, страх, ужас... Добре са, спокойни, ведри. Ако не знаеш, че бягат от война, ще си помислиш, че са тръгнали на почивка.
24
4
 
28
 
! Отговори
Lan преди 2 години
:) Само да вметна' че идеята си беше на хотелиерите. Да им се плати през празния сезон. Много бързо ще запеят друга песен още май месец. Дано тези хора да успеят да се ориентират бързо другаде. Колкото и да плюете това са жени' които си спасяват децата.
23
1
 
26
 
! Отговори
Еди преди 2 години
И бежанците, както младите българи, ще се насочат към големите градове. Какво да правят в Силистра или Видин? Там за местните няма нормална работа, та за тях. Лошото е, че няма да е възможно на всички да бъдат осигурени безплатни квартири и част от тях ще трябва да отидат в центрове за бежанци. При тези темпове на миграция е неизбежно за съжаление.